La importància de saludar-nos

 


Pensa en això i en eixes vegades quan, pel carrer, veiem apropar-se a una persona que no ens cau bé, o amb qui estem enfadats, o si pensem que no tenim temps i anem de pressa... què fem? T’ha passat alguna vegada això de fingir que no veus l’altre? I mires cap a un altre costat, o canvies de vorera, o t’amagues en un portal o t’acatxes per cordar-te la sabata.
L’altra persona està allà, però pensem que si fingim no veure-la desapareixerà.
En Mali un pensament d’aquest tipus no agradaria molt. Allà se sol creure que és important reconèixer sempre la presència de l’altre. Quan saludes reforces el sentiment de comunitat social i humana, així demostres que eres bona persona. Perquè a més mai saps quan necessitaràs ajuda o proximitat o consell. Diuen que no pots menysprear a la persona que tens davant, mai. Inclús tenen un dit: «Qui et saluda primer és millor que tu mateix».
Ells saluden dient: «I ni sogoma», que en bambara, el seu idioma, significa: «Tu eres el matí». I ho modifiquen depenent de si la trobada ocorre al migdia, a la vesprada o a la nit.
Veritat que és una idea poderosa? La persona amb qui et trobes, la persona que la casualitat ha posat al teu camí, determina el teu temps, el teu dia.




Comentarios